Iránytű
Iránytű

2021. december 8. Szerda

Az Iránytű igyekszik segíteni az első lépésekben

Mi is az a nevpont.hu?

Honlapom a 19., a 20. és a 21. században élt és elhunyt magyar személyek életútját tartalmazza, az eddig ismert adatoknál jóval mélyebben. Sok esetben alapkutatásokat is végeztem, sőt nem kevés életrajz igyekszik rámutatni a közismert tévedésekre, elírásokra, vagyis az eddig megismert adatoknak egy magasabb szintű összegzésére törekszem.

Kik szerepelnek az adatbázisban?

Az adatbázis mindazon személyiségek életútjának összegyűjtésére vállalkozik, akik a 19. század elejétől napjainkig a magyarság életében és emlékezetében meghatározó szerepet játszottak. Azaz több mint kétszáz év tudósai, művészei, írói, politikusai, egyéb közéleti szereplői sorakoznak a honlapon. A nevpont.hun azonban csak elhunyt személyek adatai, csak lezárt életpályák olvashatók. Az életrajz viszont a halál után is folytatódik. Mindig vannak újabb adatok, előkerülhetnek az illető személy tevékenységét árnyaló, eddig ismeretlen források. Nem beszélve arról a nem elhanyagolható körülményről, hogy közelmúltunk történéseiről, az elmúlt évtizedek tudomány-, politika- és kultúrtörténeti döntéseiben vezető szerepet játszó személyek életútjáról szinte semmit sem tudunk. A honlap folyamatosan gyűjti és közli a napjainkban elhunyt személyek adatait is, hitem szerint részletességgel és igényességgel.

Hány személy adatát kíséri nyomon a nevpont.hu?

Óvatos becslések szerint is jóval több mint 30 000 életrajz szerepel hosszú távú terveimbein. Jelenleg 10 772 tétel látható a portálon (ez az utalókat és az üres felületeket leszámítva ma, a honlap első napján 7219 életrajzot jelent. Az életrajzok azonban tkp. sohasem lehetnek lezártak, az adatokat állandóan karban kell tartani, a friss változásokat (pl. új bibliográfiai adat, új emlékhely stb.) nyomon kell követni, és igen, sajnos a rengeteg hibát is, amit folyamatosan elkövetek ki kell javítani.

Milyen keresési lehetőségeket kínál a nevpont.hu?

A honlapon szereplő személyek adatai visszakereshetőek születési (év, hónap, nap, hely) és halálozási (év, hónap, nap hely) adatok alapján, valamint az adatbázis szabad szavas keresési lehetőséget is felkínál. A hagyományos alapadatokon kívül, igyekszem feltüntetni a temetés napját, a halálhír dátumát. Idővel remélhetőleg a szócikkek közötti „szörfölés“ is megvalósulhat, mint ahogy nemsokára a rövidítések egységesítése és az egységes, részletes bibliográfiai adatsorok is láthatóvá válnak. Az életrajzok feltöltése folyamatosan történik, a tapasztalok alapján pedig természetesen ez az Iránytű is újabb kérdéseket is felvethet még.