Lo Presti Lajos Álmos
Lo Presti Lajos Álmos

2022. augusztus 10. Szerda

Lo Presti Lajos Álmos

nagybirtokos

Névváltozatok

Fontana d’Angioli br.

Születési adatok

1823. október 25.

Mercyfalva

Halálozási adatok

1878. április 10.

Hosszúpályi


Család

Sz: Lo Presti Lajos (1767–1832). F: gr. Esterházy Szerafin.

Életút

A forradalom és szabadságharc idején saját költségén szabadcsapatot toborzott és szerelt fel (1848–1849), a világosi fegyverletétel után (1849. aug. 13.) Nápolyban telepedett le (1849–1851). Hazatérése után a korszakban nagy feltűnést keltő pereket indított testvérei ellen nagybirtokai vissza szerzéséért. Az 1860-as években Pozsonyban telepedett le, és elsősorban technikai újításokkal foglalkozott: pl. egyvágányú hegyi vasutat tervezett, amelyet Diósgyőrött, iltyói birtokán és Albrecht főherceg tescheni birtokán meg is épített. Bőkezű mecénásként több magyar nemzeti intézményt is támogatott: a Magyar Tudós Társaságnak 2100 forintot adományozott (1860-ban).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője