Bellák Ervin
Bellák Ervin

2022. július 3. Vasárnap

Bellák Ervin

orvos, szemész, pszichológus

Születési adatok

1933. augusztus 9.

Ankara, Törökország

Halálozási adatok

2006. március 3.

Budapest


Család

Sz: Bellák Gyula, Rosenfeld Szeréna. F: Vezér Veronika laboratóriumi szakorvos. Fia: Bellák Tamás (1964. márc. 26.).

Iskola

A BOTE-n ált. orvosi okl. szerzett (1958), szemész szakorvosi vizsgát tett (1962); az ELTE BTK-n pszichológus okl. szerzett (1971), doktorált (1972), a pszichológiai tudományok kandidátusa (1980). Az MLEE-n filozófia szakon végzett (1966).

Életút

A Magyar Néphadsereg (MN) Tatabányai Megyei Kórházának szemész alorvosa (1958–1961), az MN Központi Kórháza Szemészeti Osztályának polgári alorvosa (1961–1966), hivatásos orvostisztje és a szakorvosi szűrőcsoport klinikai adjunktusa (1966–1973), szemész főorvosa (1973-tól), egyúttal a bp.-i Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főisk. mb. előadója. Az MTA–TMB önálló aspiránsa (1973–1974). A látásélesség pszichológiai tényezőivel foglalkozott. Új szófelismerési táblát szerkesztett gyermekek számára, amely lehetőséget nyújtott a kompenzációs mechanizmusok működésének megítélésére.

Elismertség

Az MTA Klinikai I. sz. Bizottsága tagja. A Magyar Pszichológiai Társaság és a Vakok és Csökkentlátók Országos Szövetsége Rehabilitációs Bizottságának tagja.

Elismerés

Haza Szolgálatáért Érdemérem.

Főbb művei

F. m.: A vizuális figyelemkoncentráció összefüggése néhány, a fénytöréssel kapcsolatos optikai jelenséggel. Egy. doktori értek. (Bp., 1972)
A túllátás, mint fénytörési hiba jelentősége a Pieron-teszt értékelésében. (Magyar Pszichológiai Szemle, 1975)
Gyógypedagógiai alapismeretek. Főisk. tankönyv. Többekkel. (Bp., 1976
2. kiad. 1980
3. kiad. 1987)
Módosított látásélesség- vizsgáló tábla gyermekeknek. – Pszichés változások jelentősége szemsérültek kezelésében. (Szemészet, 1976)
A látásélesség- csökkenés értékeléséről. (Magyar Pszichológiai Szemle, 1978)
A látásélesség-vizsgálat pszicho-optikai tényezői. Kand. értek. (Bp., 1979).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője