Bandat Horst
Bandat Horst

2024. június 19. Szerda

Bandat Horst, nemes

geológus, paleontológus

Születési adatok

1895. március 30.

Budapest

Halálozási adatok

1982. december 9.

Paramus, New Jersey, USA


Család

Sz: Bandat József (Joseph von Bandat) osztrák katonatiszt, ezredes, Eckhard Anna.

Iskola

A bp.-i tudományegyetemen vegytanból bölcsészdoktori okl. (1921), a tektonika tárgykörben magántanári képesítést szerzett (1928).

Életút

Az I. vh.-ban a cs. és kir. 13. dragonyosezred főhadnagyaként szolgált (1914–1918). A bp.-i tudományegyetem, ill. a Pázmány Péter Tudományegyetem Földtani Intézetében Papp Károly tanársegéde (1921–1924), magántanár (1928–1938). A Shell-cég megbízásából Dél-Albániában végzett olajkutatásokat (1924–1925), Lengyelországban (Galícia, 1926), Ausztriában (Burgenland) kőolajfúrásokat végzett (1927), majd a Royal Dutch Shell, ill. a Shell Company kőolajvállalat megbízásából az indonéziai Szumátrán (1929–1932), ill. Celebesz szigetén végzett földtani térképező munkát (1933–1935). A Shell Standard Pacific Co. keretében megszervezte az első légifotó-geológiai expedíciót (Borneó-szigetén, 1936–1938), később a Nagy-Antillák térségében (Kuba), majd Holland Új-Guineában és Jáva szigetén kőolaj és földház után kutatott (1938–1940). Visszatért Magyarországra: Erdélyben és a Kárpátalján a kőolaj- és földgázkutatások főkonzultánsa (1940–1946). A II. vh. után az USA-ban élt (1947-től); a Gulf Oil Corporation geológusaként számos terepbejárással egybekötött légifotó- elemzést végzett – többek között – a Közel-Keleten (Szaúd-Arábiában, Kuvaitban, Irakban, Tunéziában stb.), ill. Közép- és Dél- Amerikában (Brit Hondurasban, Guatemalában, Peruban és Bolíviában). A légi- és űrfelvételek geológiai felhasználásának nemzetközi szakértője. Új-guineai kutatásai során kidolgozta a légifotók geológiai célú felhasználásának hatékony módszerét, amelyet a kőolajkutatásban sikeresen alkalmazott. Részt vett az erőforrás- kutató és térképező Landstat-műholdak, valamint a Gemini-űrhajók felvételeinek geológiai kiértékelésében. Értékes néprajzi (etnológiai) anyagot ajándékozott a Néprajzi Múzeum Óceánia- és Indonézia-gyűjteményének, biológiai gyűjteményét a Természettudományi Múzeum őrzi.

Elismertség

Hamvai a paramusi George Washington Memorial Parkban nyugszanak. Felesége, Jessie von Bandat a fiatal kutatók díjazására Bandat Horst-alapítványt létesített (1986). A Magyar Álami Földtani Intézet székházának falán márványtábla őrzi emlékét (1988).

Elismerés

A Magyarhoni Földtani Társulat, a Magyar Földrajzi Társaság, ill. az American Association of Petroleum Geologists és az American National Geographic Society tagja.

Főbb művei

F. m.: Tejsav és almasav néhány új származéka. Egy. doktori értek. (Bp., 1921)
Die geologischen Verhältnisse der Umgebung von Valona [Vlore] in Albanien. (Bp., 1927)
A kőszeg-rohonci hegység Nyugat részének geológiai viszonyai. (Földtani Szemle, 1928)
Introduction to the Photogeology of Dutch New Guinea. Weissbord, N. E.-vel. (Bataafshe Petroleum Mattshappij Report, 1937)
Légifényképek alkalmazása a geológiai kutatásban. (Beszámoló a M. Kir. Állami Földtani Intézet vitaüléseinek munkálatairól. Bp., 1942)
A nyugat-celebeszi Lariang-medence. (Földrajzi Közlemények, 1943)
Olajat keresek Celebeszen. (Bp., 1943)
Aerogeology. (Houston, 1962).

Irodalom

Irod.: Czakó Tibor: A légifényképezés és földtani alkalmazásának kezdetei Magyarországon. (Földtani Tudománytörténeti Évkönyv, 1981)
Czakó Tibor: Horst F. J. von Bandat. (The American Association of Petroleum Geologists Bulletin, 1983)
Dank Viktor: B. H. (Földtani Közlöny, 1984)
Dank Viktor: B. H. (Földrajzi Múzeumi Tanulmányok, 1989)
Horst von Bandat, a Hungarian Geologist in Western New Guinea. Szerk. Hála József, Vargyas Gábor. Művei bibliográfiájával. (Bp., 1992)
Hála József: B. H. (Magyar múzeumi arcképcsarnok. Bp., 2002).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője