Bakodi József
Bakodi József

2022. július 3. Vasárnap

Bakodi József

orvos

Születési adatok

1791. február 21.

Moson

Halálozási adatok

1845. november 2.

Pest


Család

Fia: Bakody Tivadar József (1825–1911) orvos, gyógytestnevelő tanár.

Iskola

A pesti tudományegyetemen orvostudori okl. szerzett (1820).

Életút

Tanulmányai befejezése után előbb Győrött (1820–1835), majd Pesten élt és orvosi gyakorlatot folytatott, hasonszenvi gyógymódot alkalmazott (1835–1845). A mo.-i homeopátia (= hasonszenvi gyógyászat) úttörője, Samuel Hahnemann módszereinek egyik első mo.-i alkalmazója. Az 1831. évi kolerajárvány idején hasonszenvi gyógymóddal (arsenicum albummal) gyógyította a betegeket. Győrből való távozásában nagy szerepet játszott az a vita, amelyet a járvány tapasztalatai után, a homeopátiás kezelésekről leírt. Miután a Frankfurter Allgemeine Anzeigerben dicsérő cikk jelent meg Bakodi munkásságáról, Balogh József, a Kiskunkerület főorvosa a laphoz elküldött írásában kétségbevonta eredményeit. A kinin-ópiummal saját magán végrehajtott kísérlete során halt meg.

Szerkesztés

Balogh Józsefnek a kolera gyógyításáról, elsősorban B. J. munkájával vitatkozó írásai a Társalkodóban jelentek meg (1836–1837).

Főbb művei

F. m.: Dissertatio inaug. medica sistens salutare naturae et artis connubium. (Budae, 1820)
Homeopathische Heilung der Cholera zu Raab in Ungarn im Jahre 1831. (Szombathely, 1832)
Rechtfertigung des dr. Josef von Bakody in Raab. (Leipzig, 1832).

Irodalom

Irod.: Kapronczay Károly: A homeopátia Magyarországon. B. J. emlékezete. (Lege artis medicinae, 1991)
Kapronczay Károly: A hasonszenvi gyógyászat Magyarországon. (Természet Világa, 1993).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője