Ábrahám János
Ábrahám János

2022. július 3. Vasárnap

Ábrahám János

orvos, szülész-nőgyógyász

Születési adatok

1903. június 28.

Budapest

Halálozási adatok

1940. szeptember 20.

Budapest


Család

Örmény eredetű családból származott.

Iskola

A Pázmány Péter Tudományegyetemen általános orvosi okl. szerzett (1927), majd szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgát tett.

Életút

A Pázmány Péter Tudományegyetem Szülészeti Klinika egy. tanársegéde (1927–1936), Budapesten magánpraxist nyitott (1936– 1940). Szülészeti komplikációk műtéti megoldásaival, súlyos szívbetegségek és a terhesség összefüggéseivel foglalkozott.

Főbb művei

F. m.: Koponya mellett előesett kar szülészeti jelentősége. (Orvosképzés, 1934)
Magas, egyenes állás fejtetőtartás mellett. (Orvosképzés, 1935)
Terhesség és szívbaj. (Orvosképzés, 1936).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője