Kozma István
Kozma István

2024. március 19. Kedd

Kozma István

birkózó

Születési adatok

1939. november 27.

Budapest

Halálozási adatok

1970. április 9.

Budapest

Temetési adatok

1970. április 15.

Budapest

Rákoskeresztúr


Család

Testvére: Kovács Imréné Kozma Éva. F: 1968–1970: Szalatnai Judit (1933–2016) Eb 3. evezős, síelő, edző, Szalatnai Rezső (1904–1977) író, irodalomtörténész, kritikus leánya. 

Életút

A Ganz-MÁVAG kosárlabdázója (1955–1957), a Vasas (1957–1969), a Budapesti Spartacus birkózója (1969–1970). Átigazolt a Budapesti Spartacusba (1969), nemzetközi tornákon azonban végig a Vasas színeiben versenyzett. Birkózásban, nevelőedzője: Keresztes Lajos.

 

Kötöttfogás nehézsúlyban kétszeres olimpiai bajnok (1964 és 1968), olimpiai 4. (1960); háromszoros világbajnok (1962, 1966, 1967), vb 2. (1965), vb 3. (1961), vb 5. (1963); Európa-bajnok (1967), Eb 2. (1966 és 1968). Tizenötszörös magyar bajnok (1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968: kötöttfogás nehézsúly; 1962, 1965, 1966, 1967, 1968: szabadfogás nehézsúly); ifjúsági bajnok (1957: kötöttfogás nehézsúly). A mexikói előolimpián 2. (1967), a Pytlaszinski-emlékverseny győztese (Varsó, 1962), a Dan Kolov-emlékversenyen 2. (Haszkovó, Bulgária, 1965). 30-szoros magyar válogatott (1959–1968). 

A Ganz-MÁVAG színeiben kezdett el sportolni, kosárlabdázóként az ifjúsági válogatottig jutott. Keresztes Lajos (1900–1978) hívta el birkózni a tizenhét évesen már 198 centiméter magas (fénykorában pedig 145 kilós) fiatalembert. Rögtön első versenyén, 1957-ben, megnyerte az ifjúsági bajnokságot, 1959-ben már az országos bajnokságon sem talált legyőzőre, az 1960-as római olimpián, a Basilica di Massenzióban, első nagy nemzetközi versenyén, a 4. helyet szerezte meg (akárcsak barátja, a félnehézsúlyban induló, szintén Vasas versenyző Piti Péter, Pitti Katalin opera-énekesnő édesapjának testvére).

 

A római olimpián, az első fordulóban, legyőzte az amerikai Dale Lewist, a második fordulóban azonban begyűjtötte egyetlen vereségét a bolgár Radoszlav Kaszabovtól. A harmadik fordulóban aztán megverte a melbourne-i olimpia bronzérmesét, a házigazda Adelmo Bulgarellit, majd a lengyel Lucjan Sosnowskit. Az akkori szabályok szerint azonban csak hat hibapont összegyűjtéséig lehetett versenyezni, mert a győztes is kapott büntetést; azaz harmadik győzelme egyúttal a lendületbe jött Kozma menetelésének is véget vetett: úgy lett negyedik, hogy az előtte végzőkkel nem is mérkőzhetett, sőt az egyetlen vereségét „okozó“ bolgárt is megelőzte…

 

Kozma fokozott erővel készült a tokiói olimpiára. Az új olimpiai ciklus Japánnal kezdődött és Japánnal végződött: a jokohamai világbajnokságon megszerezte élete első világbajnoki címét, amit az amerikai birkózóközpontban, Toledóban, 1962-ben megvédett, a hälsingborgi vb-n azonban nem sikerült a triplázás: csak az ötödik helyett szerezte meg. A tokiói olimpia előtt néhány héttel súlyosan megsérült a térde, komolyan felvetődött, hogy a négyéves felkészülés egy ostoba sérülés miatt meghiúsul. Mikor a csapattársai útnak indultak, ő még mindig csak lábadozott. Aztán legendás küzdőszellemét és győzni akarását a birkózó világ is megcsodálhatta. – A tokiói olimpián, a Komazava-csarnokban, az első fordulóban, a házigazda Szugijama Cuneharut verte meg – s hogy ne forduljon elő még egyszer az, ami négy éve Rómában: tusolta a japán fiút (tusgyőzelem után ugyanis a győztes nem kapott hibapontot). Másodikként a melbourne-i olimpiai bajnok, római (szabadfogású) bronzérmes török Hamit Kaplan következett – és Kozma István még mindig hibapont nélkül állt. A helyzet a 3. forduló után sem változott, mert a magyar óriás két remek győzelme után erőnyerő lett. A 4. fordulóban, nagy küzdelemben legyőzte a római olimpia ezüstérmesét, a német Wilfried Dietrichet, majd újabb tusgyőzelem következett: ezúttal a csehszlovák Petr Kment volt a szenvedő fél. A legnagyobb ellenfél maradt a legvégére. A római olimpián még Ivan Bogdan képviselte a szovjet színeket, most a Kozmánál hét (!) évvel idősebb Anatolij Roscsin (1932–2016) következhetett. A döntőben már a döntetlen is elég volt, hisz mindössze Dietrich ellen szedett össze egy hibapontot…

 

A mexikói olimpián, a Pista de Hielo Insurgentes nevű, eredetileg jégcsarnokban, mintha megismétlődött volna történelem. A játékok megkezdése előtt, igaz, ezúttal már a versenyek színhelyén, Mexikóban sérült meg: valaki rácsapta az autóbusz ajtaját a kezére, a súlyosan megsérült körme pedig gennyesedni kezdett, azonnal műteni kellett. Fájós, alig gyógyulni kezdő kezével versenyezte végig – akkor még nem sejthette senki – utolsó olimpiáját. Az ekkor már az egész ország által csak „óriásbébinek“ becézett, rendkívül népszerű birkózó azonban „fél kézzel“ is biztos győzelmet aratott. Simán verte román (Constantin Busoiu), japán (Iszogai Jorihide), francia (Raymond Uytterhaeghe) és bolgár (Sztefan Petrov) ellenfelét. A mexikói olimpián mintha megismétlődött volna történelem, ismét Anatolij Roscsin következhetett, s a döntőben már a döntetlen is elég volt, hisz mindössze Busoiu ellen szedett össze egy hibapontot. Kozma még nem volt harminc éves, Roscsin már elmúlt harminchat. Úgy tűnt, Kozma lesz az első háromszoros olimpiai bajnok birkózó… Egy évvel második olimpiai bajnoksága után, a Vasasból a Budapesti Spartacusba igazolt, s az átigazolási idő alatt birkózóedzői tanulmányait kívánta befejezni, szakdolgozatán dolgozott. Újabb év múlva, 1970-ben újra edzésbe állt, bizakodva nyilatkozott terveiről. Tavasszal sokat betegeskedett, meghűlt, több versenyt is kihagyott, így a Felszabadulási Emlékversenyt is, amelyet azért nézőként megtekintett. A verseny után, 1970. április 4-én, hazavitte autóján kedves mesterét, az őt felfedező Keresztes Lajost. Aztán újra útnak indult, a Ruttkai Éva–Latinovits Zoltán színész házaspár vendége lett volna. Nem érkezett meg: autója az Alkotmány utca–Honvéd utca kereszteződésében karambolozott egy 15-ös autóbusszal. Maga feszítette ki az autó ajtaját, majd elvesztette eszméletét. Az erőfeszítéstől és az összeütközéstől tíz bordája eltörött és súlyosan megsérült egyik veséje is. A baleset után birkózó barátai vitték az Országos Traumatológiai Intézet kórházába az ágyát, hogy elférjen rajta. Még öt napig küzdött legendásan erős szervezete… 

Kozma István jelentősebb nemzetközi eredményei:

 

I. Olimpiai játékok:

 

1960. Róma: Olimpiai bajnok: Bogdan, Ivan (Szovjetunió), 2. Dietrich, Wilfried (Németország, NSZK), 3. Kubát, Bohumil (Csehszlovákia), 4. Kozma István (Magyarország), 5. Sosnowski, Lucjan (Lengyelország), 6. Kaszabov, Radoszlav (Bulgária).

 

1964. Tokió: Olimpiai bajnok: Kozma István (Magyarország), 2. Roscsin, Anatolij (Szovjetunió), 3. Dietrich, Wilfried (Németország, NSZK), 4. Kment, Petr (Csehszlovákia), 5. Svensson, Ragnar (Svédország), 6. Pickens, Bob (Egyesült Államok).

 

1968. Mexikó: Olimpiai bajnok: Kozma István (Magyarország), 2. Roscsin, Anatolij (Szovjetunió), 3. Kment, Petr (Csehszlovákia), 4. Svensson Ragnar (Svédország), 5. Busoiu, Constantin (Románia), 6. Petrov, Sztefan (Bulgária).

 

II. Világbajnokságok:

 

1961. Jokohama: Világbajnok: Bogdan, Ivan (Szovjetunió), 2. Kaplan, Hamit (Törökország), 3. Kozma István (Magyarország).

 

1962. Toledo (Egyesült Államok): Világbajnok: Kozma István (Magyarország), 2. Roscsin, Anatolij (Szovjetunió), 3. Dietrich, Wilfried (NSZK).

 

1963. Hälsingborg (Svédország): Világbajnok: Roscsin, Anatolij (Szovjetunió), 2. Svensson, Ragnar (Svédország), 3. Raschke, Jim (Egyesült Államok) … 5. Kozma István (Magyarország).

 

1965. Tampere: Világbajnok: Smakov, Nyikolaj (Szovjetunió), 2. Kozma István (Magyarország), 3. Kment, Petr (Csehszlovákia).

 

1966. Toledo (Egyesült Államok): Világbajnok: Kozma István (Magyarország), 2. Smakov, Nyikolaj (Szovjetunió), 3. Kment, Petr (Csehszlovákia).

 

1967. Bukarest: Világbajnok: Kozma István (Magyarország), 2. Roscsin, Anatolij (Szovjetunió), 3. Kment, Petr (Csehszlovákia).

 

III. Európa-bajnokságok:

 

1966. Essen: Európa-bajnok: Roscsin, Anatolij (Szovjetunió), 2. Kozma István (Magyarország), 3. Kment, Peter (Csehszlovákia).

 

1967. Minszk: Európa-bajnok: Kozma István (Magyarország), 2. Smakov, Nyikolaj (Szovjetunió), 3. Kment, Petr (Csehszlovákia).

 

1968. Västeras (Svédország): Európa-bajnok: Kment, Petr (Csehszlovákia), 2. Kozma István (Magyarország). 3. Svensson, Ragnar (Svédország). 

Emlékezet

Budapesten született, gyermekkorát a Józsefvárosban (VIII. kerület), a Vajda Péter utcában töltötte. A Ganz-MÁVAG-ban kezdett el kosárlabdázni, innen csábította el Keresztes Lajos, a Vasasba (a klub legendás birkózószakosztálya szintén a VIII. kerületben, a Koltói Anna utcában [ma: Magdolna utca] működött). Rövid élete végén a Belvárosban (V. kerület Váci utca) lakott. A baleset az Alkotmány utca–Honvéd utca kereszteződésében (V. kerület, Lipótváros) történt: Kozma István személygépkocsija összeütközött egy 15-ös jelzésű csuklós autóbusszal. Kozma antialkoholista volt, soha sem ivott semmit, a karambolt pillanatnyi figyelmetlensége okozta. A súlyosan sérült birkózót az Országos Traumatológiai Intézet (VIII. kerület Mező Imre út [ma: Fiumei út]) kórházába szállították. Tíz bordája eltörött és súlyos vesesérüléseket szenvedett. Az urológiai vizsgálatok során kiderült, hogy csak egyik veséje működik, ezért sürgős, életmentő műtétet kellett rajta végrehajtani. A műtét sikerült, azonban a szívműködés leállt, a szívmasszázs sikertelennek bizonyult: 1970. ápr. 9-án, csütörtökön délután elhunyt. A Rákoskeresztúri Temetőben, hatalmas részvét mellett búcsúztatták, olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmeit és állami kitüntetéseit vörös bársony díszpárnán, klubtársai vitték. Ravatalánál díszőrséget álltak a magyar birkózóválogatott tagjai: Alker Imre, Bajkó Károly, Buzás Károly, Csatári József, Erdős Márton, Hollósi Géza, Polyák Imre és Varga János. Az egyesített vasas énekkar gyászindulója után Matura Mihály, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöke a sportág, Várfi Ferenc, a Vasas elnöke klubja nevében búcsúztatta, míg Varga János olimpiai bajnok klubtársa a sírnál mondott beszédében köszönt el tőle. Sírját a nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság védetté nyilvánította (2003-ban).

 

Nevét vette fel az 1970-es években a Kozma István-emlékverseny (ifjúsági versenyzőknek), majd a Vasas által szervezett diák országos bajnokságot nevezték el róla. A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát szervezett (2017-ben), amelynek sportcsarnoka – a tervek szerint 2019-re épülhet fel.

Elismerés

Az év birkózója (1966, 1967, 1968) és az év sportolója (1968).

A Birkózósport Hírességeinek Csarnoka (= FILA International Wrestling Hall of Fame) tagja (2007-től). 

Irodalom

Irod.: Halálhír. (Népsport, 1970. ápr. 10.)
K. I. temetése. (Népsport, 1970. ápr. 16.)
Rózsaligeti László: Magyar olimpiai lexikon. Ötkarikás érmeseink. 1896–2016. (5. bőv. és jav. kiad. Bp., 2016). 

 

neten:

 

https://mno.hu/migr_1834/pici_az_orias-229282

Megjegyzések

MÉL III. téves születési adat: 1932. dec. 11.!

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu 2017

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője